Kucharz

DLA KOGO?

Zawód ten wymaga dobrego stanu zdrowia, zainteresowania zawodem, życzliwości, uprzejmości, uczciwości, umiejętności pracy w zespole, umiejętności, podejmowania decyzji, samodzielności, odpowiedzialności, kreatywności, dyskrecji, łatwości komunikowania się z otoczeniem, spostrzegawczości i podzielności uwagi. Praca kucharza odbywa się w większości czasu na stojąco, w pomieszczeniach, gdzie panuje wysoka temperatura i duża wilgotność powietrza. To powoduje, że kucharz powinien odznaczać się dobrym ogólnym stanem zdrowia i wytrzymałością fizyczną. 

 

OPIS ZAWODU

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.

Jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją.

Poza obowiązkowym wyczuciem smaku od kandydata na kucharza oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości – odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a coraz częściej wymaga się od kucharzy, że serwowane dania będą wyglądać jak dzieła sztuki.

 


KWALIFIKACJE


HGT.02. Przygotowanie i wydawanie potraw

 

MOŻLIWOŚCI PRACY PO UKOŃCZENIU SZKOŁY

Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.

 

WARUNKI NAUKI - BAZA DYDAKTYCZNA

 

Nauka w systemie 3 dni nauki w szkole i 2 dni zajęć praktycznych u pracodawcy w tygodniu.

 

Będziesz się  uczyła/ł tego zawodu jako młodociany pracownik ,a zajęcia praktyczne odbywała/ł w zakładzie gastronomicznym, pomagamy znaleźć miejsca praktyk! 

 

Posiadamy bardzo dobrze wyposażoną, klimatyzowaną pracownie kucharską. Podczas zajęć teoretyczno-praktycznych nauczysz się przygotowywania dań zgodnie ze sztuką kucharską  i jednocześnie konsumując swoją pracę. Dzięki temu poznasz też miejsce, w którym będziesz zdawał  egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe.